Eger Csillaga 15

rajt: 9:00-10:00 óra
táv: 14,37 km
szint: 624 m+
szintidő: 5 óra

Útvonal: 

Felsőtárkány, tópart - Szikla-forrás - Kő-közi tanösvény - Kőbánya-orom - Vár-hegyi tanösvény - Vasbánya-nyereg - Novaji kunyhó - Cseres-tető - Attila-kút - Várkút - Felső-Kuklya nyereg - Arnót-kői-barlang - Keringő út - Bükki kék - Felsőtárkány, tópart

Közepesen nehéz túra, felkészült túrázóknak, terepfutóknak ajánlott! Az Olimpiai Ötpróba versenysorozatban pontgyűjtő forduló túra sportágban. 

Rajt/cél: Felsőtárkány, tópart

Ellenőrzőpontok:

1. ep. Kőbánya-orom 1,1 km

2. ep. Cseres-tető 5,8 km

3. ep. Várkúti Turistaház 8,2 km

4. ep. Arnót-kői sziklaodú 9,8 km

5. ep. Z/K kereszteződés 11,9 km

Frissítés:

  • Várkúti Turistaház
  • Z/K kereszteződés
  • Célban grill party

Egyéb vízvételi lehetőség: Vár-kút

Büfé: Várkúti Turistaház

A távon elektronikus időmérés történik, az ellenőrzőpontokon hagyományos módon aláírással/pecséttel igazoljuk az áthaladást.

A távok kötelező útvonalán bárhol kijelölhetünk titkos ellenőrzőpontokat, melynek helyét előre nem adjunk meg. Titkos ellenőrzőpont lehet pecsételő személy és/vagy jól látható helyre kihelyezett zsírkréta/matrica/szúróbélyegző.

Útvonalleírás

A Felsőtárkányi-tótól elindulunk a sárga sáv és kék / tanösvény jelzésen a Szikla-forrás felé, amely a Kő-közi tanösvény első állomása. A karsztforrásban a Lök-völgy búvópatakja jut felszínre, a forrás állandó friss vizében ritka moszatok, csigafajták élnek, de szívesen választja szaporodóhelyéül a foltos szalamandra is. A tanösvényen fordított irányban haladunk, így elsőként megcsodálhatjuk a Kő-közt, vagy más néven a Barát-szurdokot, mely kétszázmillió éves és hazánk egyik leglátványosabb mészkőszurdoka. A Kő-köz keleti végéhez (0,6 km) érve élesen jobbra kanyarodva felfelé folytatjuk az utunkat a Kőbánya-orom irányába.

Az emelkedő alatt a zöld vár jelzéssel is találkozhatunk, mely a Kő-köz vára feltárásait bemutató új tanösvény, ahol többek között egy Árpád-kori épületegyüttesre, feltehetően püspöki udvarházra bukkantak a régészeti feltárások során. A Kő-köz vára tanösvény nem része az idei túránknak, de jó szívvel ajánljuk megtekintését.

Az első ellenőrzőpontot a Kőbánya-oromnál (1,1 km) találjuk, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra, a falura és a környező hegyekre. Álljatok meg egy pillanatra és tekintsetek körbe ezen a csodálatos vidéken!

Kőbánya-orom
Kőbánya-orom

Az ellenőrzőpont után folytatjuk az utunkat a kék / tanösvény jelzésen tovább a Vár-hegyi tanösvény irányába, melynek kiindulópontja a volt ifjúsági tábor (jelenleg Imókő Üdülő). A jelzést balra követve hamarosan a kék T jelzés is becsatlakozik, tovább haladva nemsokára kiérünk az erdőből az aszfaltútra (1,7 km), ahol balra fordulva követjük a piros + és a tanösvény jelzéseket a táborig. A kerítés mentén haladva a piros + jelzésen túrázunk tovább. Ismét fordítva csatlakozunk egy tanösvényre, melynek okáról elábrándozunk a Kőbánya-lápa meredek emelkedőjén. A hosszú-hosszú két kilométeres emelkedőn felfelé kaptatva megérezhetjük, hogy milyen kicsi az ember és mennyire hatalmasak a fák, majd hangulatos tündérvilágba érkezve kellemes lejtőn érjük egy a Novaji kunyhónál lévő kereszteződést (5,2 km). A sárga sáv jelzést követjük jobbra, melyen felkapaszkodva hamarosan jobbra letérünk és a szalagot követve megérkezünk Cseres-tetőre (5,8 km). A második ellenőrzőpontunkon csodálatos kilátás tárul elénk. Térjetek vissza ide egyedül is, hiszen úgy az igazi, ha magatokba szívhatjátok az erdő csendjét és a hegyek csodáját!

Cseres-tető
Cseres-tető

Az ellenőrzés után követjük tovább a szalagot egy kacskaringós hegyi ösvényen lefelé. A tűlevélszőnyegen haladva hamarosan az Attila forráshoz érkezünk. Innen a zöld négyzet jelzésen kapaszkodunk fel Várkútig. Útközben találkozhatunk a sárga T jelzéssel, amely a Forrástúra tanösvény jelzése, ennek egy részét érinti a túránk. Az alig több mint egy kilométeres, de annál meredekebb szakasz után megérkezünk a Vár-kút forráshoz, ahonnan már csak néhány tíz méter választ el a Várkúti Turistaház ellenőrző- és frissítőponttól (8,2 km).

A harmadik ellenőrzőpont után folytatjuk az utunkat a zöld négyzet jelzésen, és ismét a Vár-hegyi tanösvényen találjuk magunkat. 500 méter múlva a kereszteződésben balra a zöld sáv jelzésen folytatjuk az utat Felsőtárkány irányába. Sajnos kihagyjuk az útba eső beugratós Vár-hegyet, de nem sértődünk meg, ha valaki önszorgalomból felmegy egy kis plusz szintért.

Arnót-kői sziklaodú
Arnót-kői sziklaodú

Újabb 500 méter megtételét követően elérjük a zöld Ω barlangjelzést (9,2 km), melyen balra kanyarodunk az Arnót-kői (Arnóc-kői) barlang felé. A ritkásan jelzett szakaszt szalaggal megerősítjük, így azt figyelve haladhatunk a különleges hangulatú ösvényen. 600 méter múlva jobbra letérünk az ösvényről, ahol megtekinthetjük az Arnót-kői (Arnóc-kői) sziklaodút (9,8 km). Túránk negyedik ellenőrzőpontján az ásatások alkalmával jégkori emlősök csontjait, agyagedény töredékeket és tűzhelymaradványt tártak fel. A sziklaodútól néhány méterre található az Arnót-kői barlang, ahol jégkori emberi csontokat is találtak az ásatáskor. Őseink egyik feltételezett élőhelyét megismerve, a régmúlton elmerengve visszatérünk az ösvényre, ahonnan kétféle módon folytathatjuk az utunkat.

  • A kalandot kedvelők a szalagot követve tovább haladnak az ösvényen, majd 300 méter múlva jobbra fordulnak és egy kb. 300 méteres lejtőn elérnek egy folyamatosan szélesedő ösvényt, melyen 1 km-t haladva visszacsatlakoznak a zöld sáv jelzéssel jelzett turistaútra (11,4 km), ahol balra lefelé folytatva az utat elérkeznek a zöld és kék sáv jelzések kereszteződéséig (11,9 km).
  • A jelzetlen utakat kevésbé kedvelők a sziklaodú után visszafordulhatnak a barlangjelzésen idevezető ösvényen, majd balra lefelé a zöld sáv jelzést követve 100 méterrel rövidebb úton érkeznek meg a zöld és kék sáv jelzések kereszteződéséhez (11,8 km).

A táv ötödik, egyben utolsó ellenőrzőpontján gyümölccsel várnak a pontellenőrök. Innen a kék jelzést követve hangulatos erdei úton kanyargunk lefelé a faluba. A kerékpárutat elérve az Ifjúság utcán folytatjuk a túrát, majd 500 méter múlva megérkezünk a célhoz, a Felsőtárkányi-tóhoz (14,3 km).