Eger Csillaga 15

rajt: 9:00-10:00 óra
táv: 13,5 km
szint: 590 m+
szintidő: 4 óra

Útvonal: 

Felsőtárkány, tópart - Kövesdi kilátóhely - Barát-réti őrház - Bujdosó-kő - Felsőtárkány, tópart

Közepesen nehéz túra, felkészült túrázóknak, terepfutóknak ajánlott! Az Olimpiai Ötpróba versenysorozatban pontgyűjtő forduló túra sportágban. A Cartographia Kupa része. 

Rajt/cél: Felsőtárkány, tópart

Ellenőrzőpontok:

1. ep. Kövesdi kilátóhely - 4,6 km

2. ep. Barát-réti őrház (frissítőpont) - 8,6 km

3. ep. Bujdosó-kő utáni Z elágazás - 10,3 km

Frissítés:

  • Barát-réti őrháznál víz, gyümölcs, müzli
  • Célban tóparti piknik

A távon elektronikus időmérés történik az Egri Spartacus SE közreműködésével, az ellenőrzőpontokon hagyományos módon aláírással/pecséttel is igazoljuk az áthaladást.

A távok kötelező útvonalán bárhol kijelölhetünk feltételes ellenőrzőpontokat, melynek helyét előre nem adjunk meg, az itinerben a pecsétgyűjtő helyen csak a száma fog szerepelni. Feltételes ellenőrzőpont lehet pecsételő személy és/vagy jól látható helyre kihelyezett zsírkréta/matrica/szúróbélyegző.

Útvonalleírás


A Felsőtárkányi tótól balra indulva, az Ifjúság utcán keresztül a Faluház irányába haladunk. 500 méter múlva a Fűtőház megállóhelynél rátérünk a Bükki Kék jelzésre, melyet a focipálya mellett elhaladva követünk, majd 800 méter után balra betérve az erdőbe Eger irányába követjük. Szerethető, nyugalmat árasztó, kacskaringós erdei ösvényen caplatunk felfelé.

Bükki kék
Bükki kék

Hamarosan elérkezünk a zöld sáv kereszteződéséhez (2,5 km), mely eltéveszthetetlen, hiszen egyrészt szép, szabályos erdei útkereszteződés, másrészt tábla jelzi a zöld turistajelzés becsatlakozását. Innen a korábbi évek útvonalába csatlakozva a zöld jelzésen tartunk a Dolomitbánya felé. Miközben kaptatunk fel ezen a szakaszon, gondoljunk arra, hogy a csodálatos kilátásért megéri. Kanyargós úton, a kövekre figyelve, szuszogós emelkedő után hamarosan találkoztunk a Vár-hegyi tanösvény jelzésével, melynek a 3. állomása a Dolomitbánya feletti kilátópont (3,2 km). Balra letérve, a tanösvény jelzést követve csodálatos látványban lesz részünk! Itt mindig elbűvölő a kilátás a Tárkányi-medencére, a Délnyugati-Bükkre és a Kövek-vonulatára (látható az Őr-kő, Pes-kő, Vörös-kő, és a Tar-kő).

Dolomitbánya feletti kilátópont
Dolomitbánya feletti kilátópont

A látványtól feltöltődve térjünk vissza a zöld jelzésre, és haladjunk tovább felfelé. A kereszteződésben (4,2 km) balra a Török úton (PZ zöld turistaút) folytatjuk tovább utunkat a Kövesdi-kilátóhely felé (4,6 km), ahol elénk tárul a csodálatos kilátás a Bükkalja középső, noszvaji és bükkzsérci szakaszára. Szép időben a Szoros-patak, Hór-patak, és Kánya-patak völgyek mentén jól látható a Bogácsi-, Ostorosi-és Kövesdi-tó. Megszerezve az ellenőrzőponton az igazolást tovább indulunk a Török úton.

Kövesdi kilátóhely
Kövesdi kilátóhely

A Vasbánya-tetőre érve folytatjuk utunkat a Tárkányi-orom irányába. Kellemes hangulatú, szép kilátással tűzdelt szakaszon érjük el 6,4 km-nél a sárga + kereszteződést. Balra lefelé haladunk tovább a sárga + jelzésen a Sáfár-kút felé, ahol a bokrok szegélyezte utat, hamarosan meredek lejtős erdei szakasz váltja fel, majd a Noszvaji-lápa állomásnál (8,2 km) becsatlakozunk a Barát-réti tanösvénybe és a sárga jelzésen jobbra folytatjuk tovább az utunkat. Hamarosan elérkezünk a Barát-réti őrháznál lévő frissítő- és ellenőrzőponthoz (8,5 km).

Barát-rét
Barát-rét

Az ellenőrzést és frissítést követően az 1332-ben alapított, majd az enyészeté lett karthauzi kolostorrom irányába folytatjuk az utat a sárga jelzésen. Ne lepődjünk meg, ha nem találunk épületmaradványra utaló nyomokat - amikor először erre jártam, én is kerestem -, de az 1930-ban történt feltárás után a romokat konzerválás céljából visszatemették, egy kereszt jelzi az egykori kolostor helyét.

Ezen a ponton figyelmesen haladjunk a Barát-réti tanösvényen tovább, a piros + turistajelzésen balra (9 km) kanyarodva tovább a Bujdosó-kő felé. Ne tévesszen meg senkit, ha több túratárs más irányba halad, ugyanis a 15 és 25 km-es táv itt válik ketté egymástól!

Bujdosó-kő
Bujdosó-kő

A magas, meredek sziklafalak elbűvölő látványt nyújtanak az erdőben megbújva, melyek között egészen aprónak érezhetjük magunkat. A völgyben felfelé haladva gyertyános tölgyes mellett vezet az utunk. A Barát-réti tanösvénynek itt vége szakad, a piros + jelzésen kaptassunk felfelé tovább egészen a zöld turistajelzés kereszteződéséig (10,3 km). Az ellenőrzőponton igazolás bejegyzése után balra, Felsőtárkány felé folytatjuk utunkat a fák, bokrok szegélyezte izgalmas, lejtős szakaszon.

Hamarosan leérünk a faluba, ahol a zöld jelzést követve visszaérkezünk a Felsőtárkányi tóhoz (13,5 km)