Nagy-Eged iTúra 4

A NAGY-EGED iTÚRA 2020. MÁRCIUS 17-TŐL VISSZAVONÁSIG FELFÜGGESZTÉSRE KERÜL!

Táv: 3,65 km

Szint: 278 m+

Túrázó szintidő: 3 óra

Futó szintidő: 35 perc

Díjazás: kitűző, gyermek kitűző

Könnyű, de a szintemelkedést a táv első felében kapjuk, kezdő túrázóknak, családoknak és felkészült futóknak ajánljuk! A teljesítés saját felelősségre, megfelelő egészségi és fizikai állapotban történhet!

Javasolt rajt/cél*: Eger, Csomós tanya

Útvonal:

Eger, Csomós tanya - Nagy-Eged - Eger, Csomós tanya

Útvonaladatok:


A túra adatai, indítása: Nagy-Eged iTúra 4


* A túra bármelyik ellenőrzőponttól indítható, abban az esetben az lesz a cél is. 

Útvonalleírás

A Csomós tanyától a piros sáv jelzésen haladunk felfelé a hegyen, majd a szőlőben kaptatva. A kereszteződésben a piros ∆ jelzést választjuk, melyet követve hamarosan felérünk a Nagy-Eged hegy csúcsára. Sajnos a kilátó felújítás alatt áll, így nem mehetünk fel rá, de néhány métert tovább haladva a keresztnél gyönyörű kilátás nyílik Egerre, Felsőtárkányra és a környező hegyekre.

A Nagy-Eged hegy hazánk legmagasabban fekvő szőlőterülete. Szent István alapította egri püspökség területére költöző ciszterci szerzetesek hozták az első szőlőtőkéket magukkal, majd a tatárjárás után ide telepített vallonok is meghonosították a szőlőtermesztési és borkészítési ismereteiket. A hegy Szent Egyedről kapta a nevét, de Eged néven terjedt el. Az egriek körében még ma is él az a hiedelem, hogy egyszer kitör az "Eged vulkán", ami azonban csak egy legenda, hiszen nem vulkanikus eredetű, hanem mészkő hegyről van szó. A hegy csodálatos növény és állatvilága minden évszakban tartogat szépséget a túrázóknak. Az egyik különlegesség például, hogy tavasszal csak itt nyílik az Északi-középhegységben a pókbangó nevű orchidea.

(JELZETLEN ÚT LEÍRÁSA KÖVETKEZIK!)

Ha megszereztük az igazolást az ellenőrzőponton és kigyönyörködtük magunkat a panorámában, folytatjuk az utat lefelé. A régi tanösvény jelzései nem láthatók, ezért innentől egy darabig jelzetlen úton találjuk magunkat, de ne csüggedjünk, csak bátran haladjunk lefelé valamelyik kacskaringós, köves úton!

Amint a hegy alján elértük a piros jelzést, széles földúton balra haladunk tovább a Csomós tanyáig. Itt található egy korábbi borászati termelőszövetkezeti épületegyüttes, mely romos állapotban van.

Szeretettel gratulálunk a teljesítéshez!