Eger Csillaga 50 

rajt: 7:00-8:00 óra
táv: 48,7 km
szint: 1900 m+
szintidő: 13 óra


Útvonal: 

Felsőtárkány, tópart - Varróház - Pes-kő ház - Őr-kő - Cserepes-kői-barlang -  Toldi kunyhó - Stimecz-ház - Samassa menház - Tamás-kúti turistaház - Pazsag őrház - Hór-völgy - Ódor vár - Völgyfő ház - Barát-réti őrház - Kövesdi kilátóhely - Felsőtárkány, tópart

Nehéz túra, felkészült túrázóknak, terepfutóknak ajánlott! Az Ötpróba versenysorozatban pontgyűjtő forduló túra sportágban. A Cartographia Kupa része.   

Rajt/cél: Felsőtárkány, tópart

Ellenőrzőpontok:

1. ep. Pes-kő ház (frissítőpont) - 7,8 km

2. ep. Őr-kő (Bükk szirtjei kód felírás) - 10,1 km

3. ep. Stimecz ház (frissítőpont) - 19,8 km

4. ep. Tamás-kúti turistaház (frissítőpont) - 24,5 km

5. ep. Hór-völgy elágazó (zsírkréta/matrica) - 29,9 km

6. ep. Ódor vár (frissítőpont) - 35,3 km

7. ep. Barát-réti őrház (frissítőpont) - 40,1 km

8. ep. Kövesdi kilátóhely (ellenőrzőpont) - 44,2 km

Frissítés:

  • Pes-kő háznál, Stimecz-háznál, Ódor várnál forrásvíz, csoki, ropi, sajt, savanyúság, gyümölcs stb.
  • Tamás-kúti turistaháznál hideg étkezés (zsíros, vajas, lekváros kenyér) és forrásvíz, gyümölcsös sör (csak az 50 km-es indulóknak!), csoki, ropi, keksz, savanyúság, gyümölcs stb.
  • Barát-réti őrháznál víz, gyümölcs, müzli
  • Célban tóparti piknik

Egyéb vízvételi lehetőség: Samassa forrás 21,2 km; Pazsag-kút 26 km; Szent Erzsébet-forrás 36,3 km

A távon elektronikus időmérés történik a Sportident rendszerével az Egri Spartacus SE közreműködésével, az ellenőrzőpontokon dugókával és hagyományos módon aláírással/pecséttel is igazoljuk az áthaladást. 

A távok kötelező útvonalán bárhol kijelölhetünk feltételes ellenőrzőpontokat, melynek helyét előre nem adjunk meg, az itinerben a pecsétgyűjtő helyen csak a száma fog szerepelni. Feltételes ellenőrzőpont lehet pecsételő személy és/vagy jól látható helyre kihelyezett zsírkréta/matrica/szúróbélyegző. 

Útvonalleírás

A Felsőtárkányi tótól a Fő utcán átkelve követjük a piros jelzést a kisvasút mentén a Varróház - Egres-völgy megállóhely felé. Az itt található vadaskertben élő muflonok és dámszarvasok szívesen barátkoznak a túrázókkal, és pózolnak egy-egy fotó erejéig. Miközben baktatunk a Hideg-kúti völgyben, majd a Pes-kő völgyben, a hosszú, folyamatosan emelkedő, kanyargós út során jusson eszünkbe, hogy a szép kilátás kárpótol majd mindenért.

Hamarosan megérkezünk a Pes-kő házhoz (7,8 km), az első frissítő- és ellenőrzőponthoz. A ház egyesületünk gondozásában lévő, egész évben nyitva tartó szálláshely, ahová szeretettel várjuk a túrázókat.

A Pes-kő forrásból vizet vételezhetünk, majd folytassuk tovább az utat a piros jelzést követve. A forrás után figyelmesen haladjunk, a kidőlt fák miatt a piros sáv mellett új ösvény lett kijárva. Miután tudatosult bennünk, hogy valóban "oda fel" kell menni, egy szuszra másszuk meg a következő másfél kilométert az Őr-kőig (10,2 km). Az Őr-kő réten tábla jelzi az Őr-kő csúcsra vezető kék háromszög jelzés irányát.

Őr-kő
Őr-kő

A csodálatos kilátástól feltöltődve ereszkedjünk le a kék háromszög jelzésen az Őr-kő rétig, majd folytassuk az utat a kék jelzésen Cserepes-kő irányába. A következő hullámzó szakaszon a kilométereket az OKT útvonalán tesszük meg. A Cserepes-kői-barlang mellett elhaladva a sziklás hegyoldalban vezet az utunk, ahol figyelmesen haladjunk a különösen szép látványt nyújtó fehér képződmények között. A völgybe érve rövid pihenő után nemsokára ismét felfelé folytatódik az út az Őserdő mellett a Kis-Virágos-hegy tetejéig. Az Őserdő a BNP erdőrezervátuma, emberi beavatkozástól mentes, fokozottan védett terület. Mellette haladva különleges érzése támad az embernek, közvetlen közelről figyelhetjük meg a természet erejét, vadságát, szabadságát. Útközben a hegyoldalban futó ösvényen haladva különösen szép látványban lesz részünk.

A Kis-Virágos-lápánál lévő kereszteződésben (14,1 km) a zöld jelzésen folytatjuk tovább az utat Felsőtárkány irányába, majd párszáz méter megtétele után a kék + jelzésre térünk át, melyet a Stimecz-házig követünk.

Ezen a szakaszon járva a szűk erdei ösvények mentén mohavilág tárul elénk, ha megállunk, az erdő is elcsendesedik. A hosszú, lejtős szakaszon pedig tündérszoknyák táncának tűnik az utat szegélyező harangvirágmező. A Vöröskő-völgyi tanösvénybe kapcsolódva érünk le, és találjuk a Stimecz-háznál (19,8 km) a második frissítő- és ellenőrzőpontot. A kútból friss vizet tölthetünk.

Egy hajtűkanyart követően folytatjuk utunkat a Tamás-kúti turistaházhoz a Bükki Kék jelzésen. Könnyű utunk lesz a 128 éves Samassa menházig (21,9 km), mely a Bükk legrégebbi működő menháza. Az egyesületünk gondozásában lévő ház a nomád körülményeket kedvelő túrázók, táborozók, erdei iskolások rendelkezésére áll egész évben. Nevét Samassa József egri érsekről kapta. Nevezik Lambóth-háznak is a mellette lévő forrás, a Lambóth-kút után.

Samassa ház
Samassa ház

A vidám jelzésfestőknek köszönhetően néhány "kék smiley" kíséretében kaptatunk felfelé, majd ereszkedünk lefelé. Útközben elhaladunk a Fekete-len időszakos karsztforrás mellett, mely kevésbé ismert, mint más gejzírként feltörő bükki források, de tavasszal csodálatosan csörgedezve, kis vízeséseket alkotva színesíti utunkat.

Nemsokára megérkezünk a Tamás-kúti turistaházhoz (24,5 km). Túránk legnagyobb frissítő- és ellenőrzőpontján hideg étkezésben, energiapótlásban lesz részünk. Friss forrásvizet a turistaház mellett található Tamás-kútjából tölthetünk.

A Tamás-kúti turistaház egyesületünk gondozásában lévő, egész évben nyitva tartó szálláshely, ahová szeretettel várjuk a Bükk szívében túrázni, kikapcsolódni vágyókat.

A frissítést követően a turistaház mellett folytatjuk tovább az utat a Bükki Kéken. A Pazsag-kútig (26 km) aszfaltos szakaszon haladunk, melyet egy-két helyen vadszeder bokrok szegélyeznek. Az erdei gyümölcs frissítő után hamarosan újra erdei úton folytatódik a túra. A Derecske-lápa zárt, sokszor sáros szakaszának különleges hangulata elkísér a Hór-völgyig (29,7 km). Itt a kék jelzést elhagyva jobbra a piros turistaúton folytatjuk az utunkat. A Hór-völgy az ország leghosszabb völgye, amelyet mi magunk is érzékelünk a végtelennek tűnő út folyamán. A piros jelzésről rátérünk a kék + jelzésre (32,4 km), majd egy kilométer után felkapaszkodunk a kék L jelzésen Ódor várra. A rövid, de annál meredekebb szakasz alatt elmerenghetünk eleink építkezési szokásain, miszerint jó magasra építették a várakat. Ódor vár közelében számos barlang található - neve is innen ered, odorjas, vagyis barlangos terület - sokszor találkozhatunk itt táborozó barlangászokkal. Az egykori várról kevés információ maradt fent.

Az Ódor-vári esőbeállónál találjuk a negyedik ellenőrző- és frissítőpontot (35,3 km). A frissítés után érdemes felmászni a csúcsra, hiszen csodálatos látvány tárul elénk a Dél-Bükkre és a Bükkaljára.

Piros L
Piros L

A frissítés után a piros L jelzésen bokrokkal szegélyezett úton ereszkedünk le a Völgyfő-házig. Itt a Szent Erzsébet-forrásnál megtölthetjük a kulacsainkat (36,3 km), majd a piros + jelzésen leereszkedünk Felsőtárkány határáig. Az Oldalvölgyi-halastó mellett balra rátérünk a Barát-réti tanösvényre és a sárga jelzésen elérjük a Barát-réti őrházat (40 km), a túra ötödik ellenőrzőpontját.

A falu közelsége ne tévesszen meg senkit, ugyanis még egy kört meg kell tennünk a hegyen a célba éréshez. A táv utolsó 8,5 kilométere megegyezik a rövidebb távok első szakaszával, csak mi ezt fordítva tesszük meg.

A Noszvaji-lápa állomásig a Barát-réti tanösvényen és a sárga jelzésen haladunk, majd itt felfelé indulunk tovább a sárga + jelzésen a Sáfár-kút irányába, ahol a meredek emelkedőt, hamarosan bokrok szegélyezte út váltja fel. A Vasbánya-tetőre érve folytatjuk utunkat a kellemes hangulatú, szép kilátással tűzdelt szakaszon.

Hamarosan kereszteződéshez érkezünk, itt jobbra a Török úton (PZ zöld turistaút) érjük el a Kövesdi-kilátóhelyet (44,2 km), ahol elénk tárul a csodálatos kilátás a Bükkalja középső, noszvaji és bükkzsérci szakaszára. Szép időben a Szoros-patak, Hór-patak, és Kánya-patak völgyek mentén jól látható a Bogácsi-, Ostorosi- és Kövesdi-tó.

Kövesdi kilátóhely
Kövesdi kilátóhely

A kilátóhely után a zöld jelzésen indulunk tovább Felsőtárkányba. Kanyargós úton, a kövekre figyelve ereszkedünk a Dolomitbánya felé. Hamarosan találkoztunk a Vár-hegyi tanösvény jelzésével, melynek a 3. állomása a Dolomitbánya feletti kilátópont (45,5 km). Jobbra letérve, a tanösvény jelzést követve csodálatos látványban lesz részünk! Itt mindig elbűvölő a kilátás a Tárkányi-medencére, a Délnyugati-Bükkre és a Kövek-vonulatára (látható az Őr-kő, Pes-kő, Vörös-kő, és a Tar-kő), nem utolsó sorban túránk céljára, Felsőtárkányra.

Dolomitbánya feletti kilátóhely
Dolomitbánya feletti kilátóhely

A kis kitérő után térjünk vissza a zöldre, majd ereszkedjünk le a Bükki Kék kereszteződéséhez (46,2 km). Eltéveszthetetlen, hiszen egyrészt szép, szabályos erdei útkereszteződés, másrészt tábla jelzi a kék turistajelzés becsatlakozását. Szerethető, nyugalmat árasztó, kacskaringós erdei ösvényen érjük el a kerékpárutat. Itt a jelzésről letérve a focipálya mellett elhaladva a Faluház előtt az Ifjúság utcán keresztül 500 méter múlva visszaérkezünk a Felsőtárkányi tóhoz (48,7 km).