Eger Csillaga Gyermektúra 


táv: 3,9 km
szint: 80 m+
szintidő: 3 óra

 

Útvonal: 

Felsőtárkány, Faluház - Tárkányi tó - Barát-rét - Szikla-forrás - Felsőtárkány, Faluház

Könnyű túra, kezdő túrázók, kisgyermekes családok, óvodások, kisiskolások számára ajánlott!

Díjazás: oklevél, kitűző

Rajt/cél: Felsőtárkány, Faluház

Ellenőrzőpontok: 

1. ep. Felsőtárkányi tó, szabadtéri színpad

2. ep. Barát-rét

3. ep. Felsőtárkányi tó, játszótér 

A 4 km-es táv ellenőrzőpontjain játékos feladatokat kapnak a gyermekek, amelyek megoldásáért külön-külön is szerezhetnek kisebb ajándékokat (matrica, színező stb.). Mivel teljesítménytúra, így ők is menetlevelet (itinert) kapnak, az ellenőrzőpontokon pecsétet gyűjtenek, illetve a túra végén a sikeres teljesítők oklevelet és kitűzőt kapnak. A szintidőbe belekalkuláltuk a felsőtárkányi tó partján lévő játszótéren való időtöltést is. :)

A gyermekek csak felnőtt kísérővel vehetnek részt, de a kísérő felnőtt nevezése nem kötelező, megadva ezzel a gyermekek számára az "önálló" teljesítés örömének lehetőségét! A távon ellátás nincs, az indulók vizet vételezhetnek a tó partján lévő közkútból, illetve a célban lévő tészta partyra a nevezési lapon ebédet* igényelhetnek, ára 500,- Ft/fő 

*bolognai spagetti/zöldséges spagetti/grízes tészta/gluténmentes pizza

Útvonalleírás


A 4 km-es táv magában foglalja a Kő-közi tanösvényt és a Barát-réti tanösvény 1-2. állomását. A Faluháztól jobbra fordulva az Ifjúság utcán haladva 500 méter után elérkezünk a Felsőtárkányi tóhoz, mely a Kő-közi tanösvény 2. állomása. A tó partján a színpadnál találjuk az első ellenőrzőpontot (0,6 km).

A pecsét megszerzése után folytassuk az utat felfelé a tanösvényen, ami a sárga jelzéssel együtt halad. A meredek kaptató után hamarosan elérkezünk a tanösvény 3. állomásához, a Kőbánya-oromhoz. A szikláról csodálatos kilátás nyílik Felsőtárkányra.

Miután kigyönyörködtük magunkat, haladjunk tovább a 4. állomásig, a Kő-köz keleti végéig, ahonnan indul a Barát-réti tanösvény. A jelzésen egyenesen haladva zegzugos erdei ösvényen keresztül hamarosan megérkezünk a Barát-rétre (2 km), ahol a második ellenőrzőpontot találjuk.

Barát-rét
Barát-rét

Innen utunk visszafelé halad a Felsőtárkányi tó irányába. A Kő-közi tanösvényre visszatérve folytatjuk a túrát, majd hamarosan elérkezünk az 5. állomásához. A Kő-köz, vagy más néven Barát-szurdok hazánk egyik leglátványosabb és legérdekesebb mészkőszurdoka.

Rövid séta után megérkezünk a tanösvény 1. állomásához, a Szikla-forráshoz. A karsztforrás otthont ad a forráscsigáknak és szaporodó helye a foltos szalamandrának.

A forrás mellett elhaladva hamarosan a tó másik partján találjuk magunkat, ahol a játszótérnél keressük a harmadik ellenőrzőpontot (3,3 km).

Miután a pecséteket megszereztük, az Ifjúság utcán keresztül visszaérkezünk a Faluházhoz (3,9 km).