Eger Csillaga 25 

rajt: 8:00-9:00 óra
táv: 25,9 km
szint: 930 m+ 
szintidő: 7 óra


Útvonal: 

Felsőtárkány, tópart - Kövesdi kilátóhely - Barát-réti őrház - Török út - Tamás-kúti turistaház - Stimecz ház - Felsőtárkány, tópart

Közepesen nehéz túra, felkészült túrázóknak, terepfutóknak ajánlott! Az Ötpróba versenysorozatban pontgyűjtő forduló túra sportágban. A Cartographia Kupa része.  

Rajt/cél: Felsőtárkány, tópart

Ellenőrzőpontok:

1. ep. Kövesdi kilátóhely 4,6 km

2. ep. Barát-réti őrház (frissítőpont) 8,6 km

3. ep. Tamás-kúti turistaház (frissítőpont) 16,4 km

4. ep. Stimecz ház (frissítőpont) 21,1 km

Frissítés:

  • Barát-réti őrháznál víz, gyümölcs, müzli
  • Tamás-kúti turistaháznál hideg étkezés (zsíros, vajas, lekváros kenyér), forrásvíz, csoki, ropi, keksz, savanyúság, gyümölcs
  • Stimecz háznál forrásvíz, csoki, ropi, keksz
  • Célban tóparti piknik

Egyéb vízvételi lehetőség: Samassa forrás 19 km

A távon elektronikus időmérés történik az Egri Spartacus SE közreműködésével, az ellenőrzőpontokon hagyományos módon aláírással/pecséttel is igazoljuk az áthaladást. 

A távok kötelező útvonalán bárhol kijelölhetünk feltételes ellenőrzőpontokat, melynek helyét előre nem adjunk meg, az itinerben a pecsétgyűjtő helyen csak a száma fog szerepelni. Feltételes ellenőrzőpont lehet pecsételő személy és/vagy jól látható helyre kihelyezett zsírkréta/matrica/szúróbélyegző.

Útvonalleírás

A Felsőtárkányi tótól balra indulva, az Ifjúság utcán keresztül a Faluház irányába haladunk. 500 méter múlva a Fűtőház megállóhelynél rátérünk a Bükki Kék jelzésre, melyet a focipálya mellett elhaladva követünk, majd 800 méter után balra betérve az erdőbe Eger irányába követjük. Szerethető, nyugalmat árasztó, kacskaringós erdei ösvényen caplatunk felfelé. 

Bükki kék
Bükki kék

Hamarosan elérkezünk a zöld sáv kereszteződéséhez (2,5 km), mely eltéveszthetetlen, hiszen egyrészt szép, szabályos erdei útkereszteződés, másrészt tábla jelzi a zöld turistajelzés becsatlakozását. Innen a korábbi évek útvonalába csatlakozva a zöld jelzésen tartunk a Dolomitbánya felé. Miközben kaptatunk fel ezen a szakaszon, gondoljunk arra, hogy a csodálatos kilátásért megéri. Kanyargós úton, a kövekre figyelve, szuszogós emelkedő után hamarosan találkoztunk a Vár-hegyi tanösvény jelzésével, melynek a 3. állomása a Dolomitbánya feletti kilátópont (3,2 km). Balra letérve, a tanösvény jelzést követve csodálatos látványban lesz részünk! Itt mindig elbűvölő a kilátás a Tárkányi-medencére, a Délnyugati-Bükkre és a Kövek-vonulatára (látható az Őr-kő, Pes-kő, Vörös-kő, és a Tar-kő).

Dolomitbánya feletti kilátópont
Dolomitbánya feletti kilátópont

A látványtól feltöltődve térjünk vissza a zöld jelzésre, és haladjunk tovább felfelé. A kereszteződésben (4,2 km) balra a Török úton (PZ zöld turistaút) folytatjuk tovább utunkat a Kövesdi-kilátóhely felé (4,6 km), ahol elénk tárul a csodálatos kilátás a Bükkalja középső, noszvaji és bükkzsérci szakaszára. Szép időben a Szoros-patak, Hór-patak, és Kánya-patak völgyek mentén jól látható a Bogácsi-, Ostorosi-és Kövesdi-tó. Megszerezve az ellenőrzőponton az igazolást tovább indulunk a Török úton.

Kövesdi kilátóhely
Kövesdi kilátóhely

A Vasbánya-tetőre érve folytatjuk utunkat a Tárkányi-orom irányába. Kellemes hangulatú, szép kilátással tűzdelt szakaszon érjük el 6,4 km-nél a sárga + kereszteződést. Balra lefelé haladunk tovább a sárga + jelzésen a Sáfár-kút felé, ahol a bokrok szegélyezte utat, hamarosan meredek lejtős erdei szakasz váltja fel, majd a Noszvaji-lápa állomásnál (8,2 km) becsatlakozunk a Barát-réti tanösvénybe és a sárga jelzésen jobbra folytatjuk tovább az utunkat. Hamarosan elérkezünk a Barát-réti őrháznál lévő frissítő- és ellenőrzőponthoz (8,5 km).

Barát-rét
Barát-rét

Az ellenőrzést és frissítést követően az 1332-ben alapított, majd az enyészeté lett karthauzi kolostorrom irányába folytatjuk az utat a sárga jelzésen. Ne lepődjünk meg, ha nem találunk épületmaradványra utaló nyomokat - amikor először erre jártam, én is kerestem -, de az 1930-as években történt feltárás után a romokat konzerválás céljából visszatemették, egy kereszt jelzi az egykori kolostor helyét.

Ezen a ponton figyelmesen haladjunk tovább a sárga jelzésen. Ne tévesszen meg senkit, ha több túratárs más irányba halad, ugyanis a 15 és 25 km-es táv itt válik ketté egymástól!

Az Oldalvölgyi-halastó előtt balra térjünk le (pontosabban fel :)) a sárga jelzésen a Jubileumi körtúra útvonalára. 1992-ben a bükki szervezett természetjárás 100. évfordulójának tiszteletére elnevezett Jubileumi körtúra Felsőtárkányból induló és ide érkező, négy korábbi sárga jelzés összekapcsolásából álló 71 km-es túraútvonal. A körtúra első szakaszán felkaptatva hatalmas fák között átszűrődő napsugarak mentén haladunk. Hamarosan megkönnyebbülve magunk mögött hagyjuk az emelkedőt, de nemsokára azt érezzük, hogy megáll az idő, fogy az út a talpunk alatt, de sosem ér véget.

Jubileumi körtúra
Jubileumi körtúra

Hosszú egyenes szakasz után hamarosan a túránk elején érintett Török út zöld jelzése becsatlakozik a sárga mellé. Nemsokára elérkezünk a Tamás-kúti tanösvény kereszteződéséhez (14,2 km), ahol a Jubileumi körtúra útvonalát elhagyva a Tamás-kúti tanösvény kék jelzésén folytatjuk tovább az utat, mely másfél kilométeren keresztül a zöld jelzéssel párhuzamosan halad, majd a zöldet magunk mögött hagyva a tanösvényen nemsokára megérkezünk a Tamás-kúti turistaházhoz (16,4 km). Túránk legnagyobb frissítő- és ellenőrzőpontján hideg étkezésben, energiapótlásban lesz részünk. Friss forrásvizet a turistaház mellett található Tamás kútjából tölthetünk.

Tamás-kút
Tamás-kút

A Tamás-kúti turistaház egyesületünk gondozásában lévő, egész évben nyitva tartó szálláshely, ahová szeretettel várjuk a Bükk szívében túrázni, kikapcsolódni vágyókat.

A frissítés után feltöltődve folytatjuk az utat a Bükki Kéken tovább Felsőtárkány felé. Útközben elhaladunk a Fekete-len időszakos karsztforrás mellett, mely kevésbé ismert, mint más gejzírként feltörő bükki források, de tavasszal csodálatosan csörgedezve, kis vízeséseket alkotva színesíti utunkat. A vidám jelzésfestőknek köszönhetően néhány "kék smiley" kíséretében kaptatunk felfelé, majd megkönnyebbülve lefelé tartunk a 128 éves Samassa menházig (19,3 km), mely a Bükk legrégebbi működő menháza. Az egyesületünk gondozásában lévő ház a nomád körülményeket kedvelő túrázók, táborozók, erdei iskolások rendelkezésére áll egész évben. Nevét Samassa József egri érsekről kapta. Nevezik Lambóth-háznak is a mellette lévő forrás, a Lambóth-kút után.

Samassa menház
Samassa menház

A régi épület báján elmerengve folytatjuk tovább az utat a Bükki Kéken a Stimecz-házig (21,5 km). A ház melletti kútban friss vizet tölthetünk a kulacsunkba, illetve a feltételes ellenőrzőponton beszerezzük a pecsétet. Tovább haladunk töretlenül a Bükki Kéken a kisvasút sínének mentén, ahol utunkat színesíti a völgyben kanyargó, csörgedező Vörös-kő-patak, melynek különleges, gejzírként feltörő időszakos forrásához tavasszal sokan kirándulnak. A Varróház - Egres-völgyi megállóhely mellett a vadaskertben napozó barátságos muflonok és dámszarvasok szívesen állnak modellt egy-egy fotó erejéig (24,1 km).

Egres-völgy vadaskert
Egres-völgy vadaskert

Az Egres-völgyben a kék jelzést tovább követve műúton menetelünk egészen a faluig. A hosszúnak tűnő nyílt szakasz után a településre érve visszaérkezünk a Felsőtárkányi tóhoz (25,9 km).